Til august blænder Fredericia for første gang op for Fredericia Musical Festival. Det sker i samarbejde med Fredericia Musical Teater og Den Danske Scenekunstskole, som ser frem til en weekend i musicalens tegn.
Af Julie Thodsen Toft
Musicals er nærmest blevet synonym med Fredericia, og med god grund.
Byen huser nemlig Fredericia Musical Teater, som har en årtier lang tradition med opsætning af musicals, og Den Danske Scenekunstskoles Musicalakademi, som er den eneste statsstøttede uddannelse for musicalskuespillere.
Derfor vækker aftalen om at skabe en Musical Festival begejstring hos Thomas Bay, teaterdirektør for Fredericia Musical Teater:
”Vi er enormt dygtige til at lave musicals herhjemme. Det har vi på teatret været eksponent for her i byen og i resten af landet. Vi tager genren seriøst, både den kommercielle og mere eksperimenterende del,” fortæller han.
På Den Danske Scenekunstskoles Musicalakademi glæder Bjørg Gamst, uddannelsesansvarlig for musical, sig også over at, at man i Fredericia kan samles om en musical festival:
”Det er helt unikt, at vi både har et musicalteater og en musicaluddannelse i byen. Vi er ovenikøbet så heldige, at kommunen også er meget engageret i kulturen, og gerne vil støtte sådan et projekt,” fortæller hun.
Inspiration og debat
Hos Den Danske Scenekunstskole håber man, at festivalen kan være med til at inspirere flere til at skrive nye, originale danske musicalforestillinger. Noget, der mangler, hvis man spørger Bjørg Gamst:
”Musicalen ses måske som en mere smal scenekunstform, men der er masser af muligheder indenfor genren. Det tror jeg, at festivalen kan være med til at rykke på og få bredt budskabet ud om den diversitet, genren rummer.”
I løbet af de tre dage, hvor festivalen løber af stablen, planlægges der en bred vifte af arrangementer, der alle har til formål at hylde, udvikle og debattere musicals.
Sammen med Dansk Musical Branche Forening vil man gerne facilitere et slags Musicalens Folkemøde under festivalen, hvor branchefolk, politikere og borgere kan diskutere scenekunsten.
”Det skal være så åbent og tilgængeligt som muligt. Det må ikke ende med kun at være for de mest nørdede fans og branchen selv. Derfor er det vigtigt at have et debatspor, for musicals er jo også noget, der deler vandene,” siger Thomas Bay.
Spotlight på de nye talenter
Siden Musicalakademiet slog dørene op i år 2000 og blev en del af Den Danske Scenekunstskole i 2011, har musicalstuderende været en del af byen.
Bjørg Gamst fremhæver, at samarbejdet mellem Fredericia Musical Teater og Musicalakademiet igennem de sidste 20 år har været med til at flytte niveauet for performerne i Danmark og for musicalgenren generelt:
”Jeg synes, at vores skole har været med til at professionalisere det at være musical performer. I samarbejde med teatret har vi løftet niveauet.”
Hos Fredericia Musical Teater tager man også talentudviklingen seriøst, fortæller Thomas Bay:
”Det er en del af vores DNA som teater at understøtte de nye talenter. Vi gør det allerede igennem vores udviklingsprogram, PORTAL, som udvikler originale musicalidéer.”
Fredericia Musical Festival kan opleves i byen fra d. 16. august og frem til d. 18 august.